![](https://www.vegestyl.pl/sites/default/files/field/blog_image/img_1900.jpg)
Boczniaki z żurawiną i rodzynkami
Składniki:
250 g boczniaków,
1 cebula,
garść rodzynków sułtańskich,
garść suszonej żurawiny,
2-3 listki laurowe,
gałązka świeżego rozmarynu,
olej słonecznikowy,
pieprz, sól, ziele angielskie, pieprz mielony oraz w ziarenkach,
ocet,
sos Tamari.
Przygotowanie:
Boczniaki wycieramy ręcznikiem papierowym i dusimy z niewielką ilością oleju oraz dodatkiem sosu Tamari. Cebulkę kroimy w krążki i delikatnie ją solimy oraz skrapiamy octem. Gotowe boczniaki przekładamy do słoika, dodajemy przyprawy, zioła, cebulę, żurawinę oraz rodzynki. Słoik szczelnie zakręcamy i marynujemy minimum 1 dzień w chłodnym miejscu.