Pchali gruzińskie
Składniki:
300g upieczonych lub ugotowanych na parze buraków,
150g orzechów włoskich,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki, kolendra,
1/2 nasion granata,
1 łyżeczka zgniecionych nasion kolendry,
przyprawy: sól, pieprz, chili, tymianek, majeranek.
Przygotowanie:
Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie rozdrabniamy blenderem podobnie, jak orzechy włoskie. Rozdrobnione buraki i orzechy łączymy razem, dodajemy wyciśnięty lub bardzo drobno posiekany czosnek, ocet winny, zgniecione nasiona kolendry, majeranek, tymianek, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę i doprawiamy przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z tak uzyskanej masy formujemy kulki i posypujemy granatem, pozostałą pietruszką i kolendrą.