Warzywna galareta z boczniakami.

Składniki:

4-5 szt. średnich marchewek,
2 średnie pietruszki korzenne,
1/2 selera korzennego, 
1 kostka warzywna (bulionowa),
4 ząbki czosnku,
gałązka zielonego selera naciowego,
30-40 ml sosu sojowego Tamari,
przyprawy: pieprz grubo mielony, papryka ostra, chili, ziele angielskie, listek laurowy,
200-250 g boczniaków,
1 puszka groszku zielonego lub 1 szklanka mrożonego,
pęk natki pietruszki,
20-25 g agaru,
ocet.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy ok. 3-3,5 l wody, wrzucamy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, kostkę warzywną, czosnek, seler naciowy i pozostałe przyprawy wraz z sosem Tamari i gotujemy bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyciągamy je z bulionu i kroimy w kostkę. Do bulionu wrzucamy wcześniej pokrojone w drobne paseczki boczniaki i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy rozrobiony z niewielką ilością wody agar. Czekamy do momentu zagotowania. W tym czasie do niewielkich salaterek wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, groszek, pokrojone w kostkę warzywa. Wszystkie salaterki zalewamy bulionem, czekamy, aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.

 

Wegańskie zakupy na