Sałatka rozmaitości.
Składniki:
dowolna sałata,
rukola lub / i roszponka (cokolwiek zielonego macie w lodówce),
1/2 awokado,
1/2 granata (opcjonalnie),
kapary,
oliwki,
1/2 cytryny,
1/2 wędzonego tofu,
3 łyżeczki płatków drożdżowych,
pieprz,
1 łyżeczka sosu Tamari,
olej kokosowy do grillowania.
Do grillowania:
1/2 czerwonej cebuli,
1 cukinia,
3 plasterki bakłażana,
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę i bakłażana kroimy w krążki, cukinie w dłuższe plastry i grillujemy na patelni grillowej pokrytej olejem kokosowym.
Na osobnej patelni smażymy pokrojone w drobną kostkę tofu(skwarki) na rumiano.
W oddzielnym naczyniu dodajemy sałatę (najlepiej sałatę porwać a nie kroić nożem), roszponkę, pokrojone avocado, granat, kapary, oliwki.
Zgrillowane warzywa i podsmażone tofu dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dorzucamy płatki drożdżowe, sok z cytryny i sos tamari i wszystko mieszamy.
Ważne! Sałatkę mieszamy bardzo delikatnie. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przyrządzeniu.