Sałatka z pieczonymi batatami.
Składniki:
6 batatów,
2 pietruszki korzenne,
1/2 granata,
2 szt. świeżych fig,
1 szt. awokado,
krem balsamiczny,
rukola, lub mieszanka sałat z rukolą,
przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka mielona, czosnek mielony.
Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy pozostawiając w skórkach, kroimy w paseczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie robimy z pietruszką korzenną. Na koniec posypujemy: solą, mielonym czosnkiem, chili, papryką słodką, pieprzem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Czas i temperatura zależy od grubości pasków z batatów i preferencji co do stopnia wypieczenia. Na talerzu wykładamy mieszankę sałat lub rukolę. Następnie upieczone bataty i pietruszkę, pokrojone w paski awokado, świeże figi i całość posypujemy pestkami granatu. Na koniec polewamy sosem balsamicznym.