Chleb bez mąki

Cecha: 

Składniki:

2 szklanki nasion słonecznika,
1 szklanka siemienia lnianego,
1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego,
2 - 2,5 szklanki płatków owsianych,
1 szklanka płatków orkiszowych,
1 płaska łyżeczka soli,
1/2 szklanki pestek dyni,
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów np. nerkowca,
2 łyżki syropu klonowego,
ok. 100 ml oleju kokosowego w postaci płynnej,
2 szklanki letniej wody.

Z przepisu wychodzą dwa chlebki w foremkach wielkości ok. 20 cm/9 cm
Każdy z nich można zrobić z innymi ulubionymi dodatkami. Do jednego można dodać np. 1 szklankę żurawiny, natomiast drugi posypać kminkiem.

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dodajmy olej kokosowy z syropem i letnią wodę. Wszystko razem zagniatamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy do foremek posmarowanych tłuszczem i pieczemy w rozgrzanym do ok. 200 stopni piekarniku przez jakieś 50-60 minut. Po upieczeniu chleb wyciągamy z foremki do całkowitego ostygnięcia. Na koniec najlepiej owinąć go papierem do pieczenia, aby nie stawał się zbyt suchy. Do spożycia nadaje się następnego dnia, ponieważ wcześniej może się bardzo kruszyć podczas krojenia.

Wegańskie zakupy na