Tofucznica
Składniki: (porcja na 2 osoby)
200 g tofu naturalnego,
1 cebula,
1/3 kostki tempehu (opcjonalnie),
1 płaska łyżeczka czarnej soli himalajskiej,
3 płaskie łyżki płatków drożdżowych,
1,5 - 2 łyżeczki kurkumy (opcja dla lubiących kurkumę),
szczypiorek,
olej do smażenia,
pieprz grubo mielony.
*1/3 kostki tempehu wędzonego pokrojonego w drobną kostkę (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz tempeh do momentu, aż wszystko się zarumieni. Wrzucamy drobno rozgniecioną kostkę tofu. Dodajemy ok. 150 -200 ml wody i kolejno sól czarną, płatki drożdżowe, kurkumę. Mieszamy bardzo dokładnie i czekamy, aż woda odparuje. Na koniec wrzucamy posiekany drobno szczypiorek i grubo mielony pieprz. Tofu ma zupełnie inną konsystencję od jajek i bardzo ważne jest, aby podusić razem z przyprawami i dodatkiem wody na patelni. Tofucznica zrobiona w ten sposób nie jest mdła, ma piękny kolor i rozpływa się w ustach.
* Opcjonalnie można dodać pokrojony w kostkę i podsmażony tempeh.