A'la flaczki z boczniaka

Składniki:

400 g boczniaków,
3-5 suszonych grzybków,
2-3 średnie marchewki,
1 korzenna pietruszka,
1/3 korzenia selera,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
40-80 g gotowej mieszanki przypraw do flaków,
świeży imbir ( kawałek wielkości kciuka:)),
gałązka selera naciowego,
50 ml sosu sojowego Tamari,
4 łyżki dowolnego oleju,
przyprawy: sól, pieprz, kolendra ziarna rozgniecione w moździerzu (8 szt.),ziele angielskie(8 szt.), listek laurowy(3 szt.), kminek(1 płaska łyżeczka), curry(1/2 łyżeczki), chili, majeranek, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki),
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
zielona pietruszka do posypania,

*Flaczki można zagęścić zasmażką:
2 łyżki margaryny Alsan i 1-1,5 łyżki mąki przennej. Margarynę wrzucamy na patelnię, rozpuszczamy, dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy chochlę zupy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i mieszając dodajemy powoli do zupy, tak by nie zrobiły się grudki. 

 

Przygotowanie:

Do garnka - około 3 l wlewamy wodę, wrzucamy wcześniej namoczone grzybki suszone, ziele angielskie, listek laurowy, zgnieciony czosnek i świeży imbir pokrojony dowolnie. Na patelni  smażymy cebulkę do momentu, aż się zarumieni i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko dusimy ok. 10 minut i wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy gotową mieszankę przypraw do flaków i ewentualnie doprawiamy w/g uznania. Ja używam min. sosu Tamari. Boczniaki wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy w drobne paseczki i wrzucamy na patelnie z dodatkiem oleju. Dusimy bardzo krótko, tylko do momentu, aż zrobią się miękkie i wrzucamy do reszty. Na koniec doprawiamy 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Wegańskie zakupy na