
Gęsta zupa pomidorowa z ryżem
Składniki:
3 średnie marchewki,
1 pietruszka korzenna,
1/2 selera korzennego,
4 pomidory średniej wielkości,
1 puszka pomidorów lub pulpy pomidorowej,
3 ząbki czosnku,
1/2 puszki mleczka kokosowego,
1/3 szklanki wypłukanego i namoczonego ryżu,
oliwa z oliwek.
Przyprawy:
chili, sól, pieprz, szczypta kurkumy, ziele angielskie, listek laurowy, koperek lub kolendra.
Przygotowanie:
Obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler) zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy bulion.
Kiedy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i blendujemy. Ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy przyprawy według uznania i zgniecione ząbki czosnku.
Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy pomidory pokrojone w kostkę. Następnie zalewamy je mleczkiem kokosowym, mieszamy i wlewamy do bulionu. Na koniec dodajemy pulpę pomidorową ( ilość w/g uznania) i ryż. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Do gotowej zupy dodajemy koperek lub kolendrę.