Gęsta zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

 3 średnie marchewki,

1 pietruszka korzenna, 

1/2 selera korzennego,

4 pomidory średniej wielkości, 

puszka pomidorów lub pulpy pomidorowej,

3 ząbki czosnku,

 1/2 puszki mleczka kokosowego

1/3 szklanki wypłukanego i namoczonego ryżu,

oliwa z oliwek.

Przyprawy:

chili, sól, pieprz, szczypta kurkumyziele angielskie, listek laurowy, koperek lub kolendra.

Przygotowanie:

Obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler) zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy bulion. 

Kiedy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i blendujemy.  Ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy przyprawy według uznania i zgniecione ząbki czosnku. 

Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy pomidory pokrojone w kostkę. Następnie zalewamy je mleczkiem kokosowym, mieszamy i wlewamy do bulionu. Na koniec dodajemy pulpę pomidorową ( ilość w/g uznania) i ryż. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Do gotowej zupy dodajemy koperek lub kolendrę.

 

 

Wegańskie zakupy na