Kapuśniak

Cecha: 

Składniki:

500 g kiszonej ekologicznej kapusty,
100 g świeżej kapusty (nie jest konieczna),
1 pomidor,
1 marchewka,
3-4 ziemniaki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1-2 łyżki syropu klonowego,
przyprawy: sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, listek laurowy,
sos sojowy,
olej do smażenia,
3-4 kotlety sojowe.

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do wody wraz z przyprawami i czosnkiem. Ziemniaki, świeżą kapustę i pomidora kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy można już dodać kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy i syrop klonowy. Na koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Gotujemy 10-15 minut.
W osobnym garnku gotujemy kotlety sojowe, które następnie kroimy w paseczki i podsmażamy na koniec podlewając delikatnie sosem sojowym (najlepiej Tamari). Układamy je bezpośrednio przed podaniem na talerzu.

Wegańskie zakupy na