Meksykańska

Składniki:

puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
puszka białej fasoli,
3 sztuki papryki: czerwona i żółta,
3 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
1 mała cukinia,
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki przecieru pomidorowego,
przyprawy: kostka warzywna, sól, pieprz, chili, cynamon, listek laurowy, ziele angielskie, curry lub kurkuma, imbir ( najlepiej świeży), gałka muszkatołowa; ilość ziół i przypraw zależy od indywidualnych upodobań,
20-40 ml sosu Tamari,
zioła: tymianek i majeranek,
3 łyżki oleju do podsmażenia granulatu sojowego,
5-6 łyżek granulatu sojowego wcześniej ugotowanego i usmażonego na złocisty kolor.

Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać około 2-2,5 litra wody. Dodajemy wszystkie  przyprawy, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę cebulę, w paseczki paprykę, rozgnieciony czosnek, cukinię i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy wcześniej wypłukane zawartości puszek (kukurydza, fasola czerwona i biała) oraz zioła. Zupę na koniec musimy zagęścić  zarumienionym na patelni granulatem. Doprawiamy sosem Tamari do smaku.

Wegańskie zakupy na