Pieczarkowa z tymiankiem

Składniki:

500 g pieczarek,
3 średnie marchewki,
1 pietruszka korzenna,
1/3 selera korzennego,
2 gałązki selera naciowego,
1/2 pora,
1/2 puszki mleczka kokosowego,

Zioła: tymianek (4-5 łyżek), 
Przyprawy: chili, pieprz, sól, sos sojowy Tamari (3-4 łyżki), kurkuma (1 płaska łyżeczka), 2 ząbki czosnku,
 

Dodatkowo olej do smażenia.

* Można dodać kilka grzybków suszonych. 

Przygotowanie:

Pieczarki przekroić na pół i każdy kawałek jeszcze pokroić na drobne plasterki. Podsmażamy je na patelni, aż się przyrumienią. 

Marchewkę, pietruszkę i seler korzenny ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wodą (około 3-3,5l wody) i gotujemy około 15-20 minut. Jeżeli mamy,  suszone grzybki wrzucamy kilka.

Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy Tamari. 

Do takiego wywaru wrzucamy przesmażone i zarumienione pieczarki, tymianek,  doprawiamy jeszcze do smaku i na koniec wlewamy 1/2 puszki mleczka kokosowego.

Wegańskie zakupy na