
Pieczarkowa z tymiankiem
Składniki:
500 g pieczarek,
3 średnie marchewki,
1 pietruszka korzenna,
1/3 selera korzennego,
2 gałązki selera naciowego,
1/2 pora,
1/2 puszki mleczka kokosowego,
Zioła: tymianek (4-5 łyżek),
Przyprawy: chili, pieprz, sól, sos sojowy Tamari (3-4 łyżki), kurkuma (1 płaska łyżeczka), 2 ząbki czosnku,
Dodatkowo olej do smażenia.
* Można dodać kilka grzybków suszonych.
Przygotowanie:
Pieczarki przekroić na pół i każdy kawałek jeszcze pokroić na drobne plasterki. Podsmażamy je na patelni, aż się przyrumienią.
Marchewkę, pietruszkę i seler korzenny ścieramy na tarce na grubych oczkach, zalewamy wodą (około 3-3,5l wody) i gotujemy około 15-20 minut. Jeżeli mamy, suszone grzybki wrzucamy kilka.
Dodajemy przyprawy oraz sos sojowy Tamari.
Do takiego wywaru wrzucamy przesmażone i zarumienione pieczarki, tymianek, doprawiamy jeszcze do smaku i na koniec wlewamy 1/2 puszki mleczka kokosowego.