Ramen

Składniki: (ok. 1 litr wody)

1/2 marchewki pokrojonej w długie paski,
1/3 cukinii pokrojonej w długie paski,
1 łyżka glonów wakame namoczonych w gorącej wodzie,
garść jarmużu, 
garść szpinaku lub innych liści,
2-3 ząbki czosnku,
1/4 kopru włoskiego,
2 plasterki świeżego mango pokrojonego w kostkę,
1-2 cm świeżego imbiru pokrojonego drobno,
20-30 ml sosu Tamari,
1 łyżka jasnego miso rozpuszczona z odrobiną wody,
3 łyżki płatków drożdżowych,
1 warzywna kostka,
1/2 cebuli posiekanej i podsmażonej,
1/2 kostki podsmażonego wędzonego tofu,
kawałek świeżego chili,
gomasio (prażony i zmielony sezam),
dowolne kiełki.

Przygotowanie:

Gotujemy wodę, dodajemy sos sojowy, imbir, czosnek, kostkę warzywną, chili. Po zagotowaniu najpierw wrzucamy twardsze warzywa: marchewkę, koper, jarmuż. Kolejno dodajemy płatki drożdżowe oraz miso. Następnie cukinię, szpinak, podsmażoną cebulkę, tofu, mango. Warzywa powinny się gotować tylko chwilkę 2-3 minuty. Całość posypujemy na talerzu gomasio i dowolnymi kiełkami.

Wegańskie zakupy na