Wegański rosół z domowym makaronem

Składniki:

2,5 - 3 l wody,
1 średniej wielkości przypalona cebula,
3-4 ząbki czosnku,
3-4 średniej wielkości marchewki ( marchewki w/g uznania, należy pamiętać, że nadają słodki smak),
1 seler korzenny,
3-4 średnie pietruszki korzenne,
1/3 zielonej części pora,
2 łyżki oleju,
2 dowolne suszone grzybki,
natka seleta,
liść kapusty pekińskiej,
przyprawy: 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach, szczypta chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3 -4 łyżki sosu sojowego np. Tamari, suszony lubczyk, sól, grubo mielony pieprz, plaster świeżego imbiru.
zielona natka pietruszki do posypania.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Wrzucamy do garnka razem ze wszystkimi przyprawami poza solą i sosem sojowym i zalewamy zimną wodą. Czosnek obieramy ze skórek, cebulę również i podpiekamy podzieloną na dwie części na suchej patelni. Bulion gotujemy na bardzo małym płomieniu około 1-1,5 godziny. Na koniec solimy i dodajemy sos sojowy ewentualnie grubo mielony pieprz. Podajemy najlepiej z domowym makaronem i posypujemy zieloną natką pietruszki.

Składniki na makaron domowy:

2 - 3 szklanki mąki pszennej typ 550,
ciepła woda,
2 - 4 łyżki oleju,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka kurkumy.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól, kurkumę, wodę oraz olej. Stopniowo łączyć ze sobą składniki. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na płaskie i cieniutkie placki, podsypując mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w płaski rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy i poczekać, aż makaron przeschnie. Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu, aż będzie al dente.

Wegańskie zakupy na