Wegański rosół z domowym makaronem
Składniki:
3 - 3,5 l wody,
1 średniej wielkości obrana i przypalona cebula,
1 cebula razem ze złotą skórą,
4 ząbki czosnku,
3-4 średniej wielkości marchewki ( marchewki w/g uznania, należy pamiętać, że nadają słodki smak),
1 seler korzenny,
3-4 średnie pietruszki korzenne,
1/3 zielonej części pora,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 suszone grzyby,
łodyga natki seleta,
liść kapusty (kapusta nadaje kwasowość i nie należy zwiększać tej ilości),
Opcjonalnie: plasterek czerwonej papryki, 2-3 pieczarki, kilka kawałków jarmużu.
przyprawy: 3-4 listki laurowe, 4-6 ziarenek ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach, szczypta chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, 4-5 łyżek sosu sojowego np. Tamari, lubczyk, sól, grubo mielony pieprz, plaster świeżego imbiru, gałązka świeżego lubczyku.
zielona natka pietruszki do posypania.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Wrzucamy do garnka razem ze wszystkimi przyprawami poza solą, oliwą oraz sosem sojowym i zalewamy zimną wodą. Czosnek obieramy ze skórek, 1 cebulę również i podpiekamy podzieloną na dwie części na suchej patelni. Bulion gotujemy na najmniejszym płomieniu około 1,5-2 godzin. Najlepiej na początku na większym płomieniu poczekać, aż zacznie się gotować, a potem w zasadzie pozostawić na najmniejszym palniku. Na koniec dodajemy oliwę, solimy i dodajemy sos sojowy oraz ewentualnie grubo mielony pieprz. Podajemy najlepiej z domowym makaronem i posypujemy zieloną natką pietruszki.
Składniki na makaron domowy:
2 - 3 szklanki mąki pszennej typ 550,
ciepła woda,
2 - 4 łyżki oleju,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka kurkumy.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać sól, kurkumę, wodę oraz olej. Stopniowo łączyć ze sobą składniki. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na płaskie i cieniutkie placki, podsypując mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w płaski rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy i poczekać, aż makaron przeschnie. Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu, aż będzie al dente.