Zupa botwinkowa zabielana śmietanką kokosową
Botwinka pojawia się już w maju i można ja kupić aż do końca lipca. Tak więc fajnie jest wykorzystać tę porę roku i jak najczęściej dogadzać swojemu podniebieniu :)
Czas przygotowania: 20 min. Porcja na 2-3 osoby
Składniki:
- botwinka 1 pęk
- burak czerowny 1 szt
- ziemniaki 2 szt
- marchewska 1 szt
- pietruszka 1 szt ( mała)
- korzeń selera 1/4 szt ( około 50-100g)
- śmietanka kokosowa -> http://vkosz.pl/Z4f
- czosnek 3-4 ząbki
- seler naciowy 2 łodygi
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz czarny
- chili
- bulion warzywny 1 kostka -> http://vkosz.pl/Z4x
Gotujemy wodę, około 2 l. Dodajemy bulion, ziele angielskie, zgnieciony i pokrojony czosnek, sól i pozostałe przyprawy. Następne dodajemy pokrojone w kostkę warzywa korzenne: ziemniaki, marchewkę, buraka, korzeń selera. Po ok. 10 min dodajemy pokrojone łodyki botwinki + łodygi selera naciowego. Po następnych 5 min dodajemy pokrojone liście botwinki i zabielamy śmietanką kokosową. Gotujemy 1-2 min i gotowe :)