Zupa botwinkowa zabielana śmietanką kokosową

Botwinka pojawia się już w maju i można ja kupić aż do końca lipca. Tak więc fajnie jest wykorzystać tę porę roku i jak najczęściej dogadzać swojemu podniebieniu :)

Czas przygotowania: 20 min. Porcja na 2-3 osoby

Składniki:

  • botwinka 1 pęk
  • burak czerowny 1 szt 
  • ziemniaki  2 szt
  • marchewska 1 szt
  • pietruszka 1 szt ( mała)
  • korzeń selera  1/4 szt ( około 50-100g)
  • śmietanka kokosowa -> http://vkosz.pl/Z4f
  • czosnek 3-4 ząbki
  • seler naciowy 2 łodygi
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili
  • bulion warzywny 1 kostka -> http://vkosz.pl/Z4x

Gotujemy wodę, około 2 l. Dodajemy bulion, ziele angielskie, zgnieciony i pokrojony czosnek, sól i pozostałe przyprawy. Następne dodajemy pokrojone w kostkę warzywa korzenne: ziemniaki, marchewkę, buraka, korzeń selera. Po ok. 10 min dodajemy pokrojone łodyki botwinki + łodygi selera naciowego. Po następnych 5 min dodajemy pokrojone liście botwinki i zabielamy śmietanką kokosową. Gotujemy 1-2 min i gotowe :)

 

Wegańskie zakupy na