Przejdź do treści
  • Znaleziono 230 przepisów

← Powrót

Zupa botwinkowa zabielana śmietanką kokosową

Image
Zupa botwinkowa zabielana śmietanką kokosową vegestyl
Spróbuj letniej, zadziwiająco wegańskiej zupy botwinkowej. Idealne połączenie botwinki, buraków, ziemniaków i przypraw, urozmaicone śmietanką kokosową. Lekka i odżywcza propozycja dla wegan.

Botwinka pojawia się już w maju i można ją kupić aż do końca lipca. Fajnie jest wykorzystać tę porę roku i jak najczęściej dogadzać swojemu podniebieniu :) Zimą zamiast botwinki do tej zupy dodaję świeże liście szpinaku.

Czas przygotowania: 20 min. Porcja na 2-3 osoby

Składniki:

1- 2 pęki botwinki,
2-3 buraki czerwone,
2-3 ziemniaki w skórce,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1/4 selera,
śmietanka kokosowa lub sojowa,
4 ząbki dobrego czosnku,
koperek.

Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny grubo i świeżo mielony, chili, sól lub sos sojowy.

Przygotowanie:

Gotujemy wodę, około 2 l. Dodajemy, ziele angielskie, zgnieciony i pokrojony czosnek, sól i pozostałe przyprawy. Następne dodajemy pokrojone w kostkę warzywa korzenne: ziemniaki, buraka, korzeń selera. Po ok. 10 min dodajemy pokrojone łodygi botwinki + marchewkę pokrojoną w paseczki. Po następnych 2 min dodajemy pokrojone liście botwinki i zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy koperkiem.

 

 

 

Więcej przepisów w tej kategorii

Zupy