Zupa dyniowo-paprykowa z groszkiem.

Składniki:

1 dynia hokkaido ( odmiana jadalna bez obierania),
2  czerwone papryki obrane ze skórki,
1 cebula,
1 kostka bulionowa,
3 ząbki czosnku,
200 g mrożonego zielonego groszku,
dowolna śmietanka do zabielenia,
przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, podobnie kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i chili, następnie pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy ok. 2 szklanek wody. Dynie dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy również do garnka. Dodajemy jeszcze obrane ze skórki papryki, posiekaną cebulę i czosnek. Gotujemy, aż do miękkości, następnie blendujemy i doprawiamy przyprawami do smaku. Na koniec wrzucamy zielony groszek na kilka minut i zabielamy.

Wegańskie zakupy na