Zupa pomidorowa zwyczajna - nadzwyczajna.

Składniki: 3 średnie marchewki, 1 pietruszka korzenna, 1/2 selera korzennego, 1 koncentrat pomidorowy, 1 puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki mleczka kokosowego, 1 kostka warzywna, przyprawy: chili, sól, pieprz, szczypta kurkumy, ziele angielskie, listek laurowy, koperek lub kolendra, 1/3 szklanki wypłukanego ryżu, olej. Przygotowanie: Obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler) zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy bulion. Kiedy warzywa są już miękkie wyciągamy, blendujemy i ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy przyprawy według uznania, zgniecione ząbki czosnku oraz kostkę warzywną. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy pomidory z puszki, kiedy woda z nich odparuje zalewamy je mleczkiem kokosowym, mieszamy i wlewamy do bulionu. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy ( ilość w/g uznania) i ryż. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Do gotowej zupy dodajemy koperek lub kolendrę.

Wegańskie zakupy na