Zupa Tom kha

Składniki: (porcja na 2 miseczki)

2 szklanki wody,
2 - 3 łyżeczki pasty Tom ka,
1 łodyga trawy cytrynowej (opcjonalnie),
1/2 lub 1/3 papryczki chili,
1 ząbek czosnku,
1 niewielka cebula,
1 - 2 pomidory bez skórki,
6 sztuk pomidorków koktajlowych,
3 plasterki świeżego imbiru,
sok z 1/2 części limonki,
świeża kolendra,
mieszanka pokrojonych w paseczki warzyw np. marchewka, papryka, fasolka cukrowa, grzybki shitake ( dobrze je wcześniej namoczyć), fasolka szparagowa, por ( łączna ilość warzyw ok. 1 szklanka),
kiełki bambusa (opcjonalnie),
przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1-2 łyżeczki curry,
300-400 ml mleczka kokosowego min. 17% (można użyć również innej gęstej śmietanki na bazie kokosu),
olej kokosowy do smażenia,

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa,  czosnek, trawę cytrynową, imbir i grzyby. Gotujemy około 10 minut. Na patelni na oleju kokosowym dusimy pokrojoną na ćwiartki cebulę, curry, papryczkę chili i na koniec dodajemy pomidory, które delikatnie podsmażamy. Całość wrzucamy do gotującej zupy i dodajemy pomidorki koktajlowe. Pastę Tom ka wcześniej delikatnie rozrabiamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy pozostałą część mleczka kokosowego. Zupę podajemy ze świeżą kolendrą.

Wegańskie zakupy na