Bób z kurkami
Składniki:
300 g kurek,
500 g bobu,
1 cebula,
1/3 papryczki chili,
oliwa z oliwek,
pęk zielonej pietruszki,
przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, ziele angielskie, kurkuma.
Przygotowanie:
W lekko osolonej wodzie gotujemy bób kilka minut tak, by nie był zbyt miękki. Po ostudzeniu obieramy go ze skórek. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę chili, listek laurowy, ziele angielskie. Kiedy cebula się zarumieni wrzucamy dobrze umyte i pokrojone drobniej kurki. Wszystko dusimy do momentu, aż z kurek odparuje cała woda i lekko się przyrumienią. Na koniec wrzucamy bób i drobno posiekaną pietruszkę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Można podawać z ryżem, kaszą lub chrupiącą bagietką.