Orecchiette con le cime di rapa/Rzepa brokułowa
*Cime di rapa/ Rzepa brokułowa - roślina ta jest prawdziwą skarbnicą witaminy A,K,C oraz witamin z grupy B. Obfituje też w składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, siarka, sód, miedź, selen i potas. Zawiera w swoim składzie polifenole, kwas foliowy i aminokwasy. Najlepszy smak, lekko gorzkawy i najwięcej cennych składników posiadają świeże liście rzepy brokułowej. Orecchiette con le cime di rapa - to tradycyjne tradycyjne danie z Apulii (południowe Włochy)
Orecchiette* rodzaj makaronu.
Wersja tradycyjna zawiera anchois, natomiast w naszej w zastępstwie dodanych zostało kilka gałązek świeżego brokuła.
Składniki: (Porcja dla dwóch osób)
100 - 150 g brokuła (opcjonalnie),
200 - 250 g rzepy brokułowej,
250 g makaronu typ Orecchiette, lub innego,
3 - 4 ząbki czosnku,
chili najlepiej świeże,
parmezan wegański (opcjonalnie),
sól,
oliwa z oliwek,
3 sztuki suszonych pomidorów (mogą być ze słoika),
2 łyżki kaparów w oleju (ze słoika)
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Na rozgrzaną delikatnie oliwę wrzucamy plasterki świeżego chili, następnie w odpowiednich odstępach dodajemy zgniecione ząbki czosnku, rozdrobnione różyczki brokuła i na koniec po kilku minutach w całości lub rozdrobnione gałązki rzepy brokułowej. Przed połączeniem z makaronem wrzucamy pokrojone suszone pomidory i kapary.
Łączymy całość z makaronem, mieszamy, doprawiamy.
Na koniec posypujemy wegańską alternatywą parmezanu.