Tureckie pide w wersji wegańskiej
Składniki na 4 sztuki pide:
Składniki na ciasto:
ok. 200 gr mąki pszennej,
3 łyżki wegańskiej alternatywy jogurtu naturalnego (Sojade),
10 g świeżych drożdży,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
2 łyżki oliwy,
letnia woda,
Składniki na farsz:
ok. 50 gr granulatu sojowego,
1 cebula,
3 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
1 duża papryka czerwona,
1/2 cukini,
natka pietruszki lub kolendry,
1 pomidor,
ok. 250 ml przecieru pomidorowego
przyprawy: chili, pieprz, kminek, papryka słodka, sos sojowy Tamari,sól.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i wyrobić na gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dolać więcej wody lub dosypać odrobinę mąki). Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. Na rozgrzanej oliwie lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać granulat sojowy i odrobinę wody, zarumienić. Następnie wrzucamy pokrojone w drobną kostkę warzywa - cukinię, pomidora i paprykę oraz zgnieciony czosnek. Zalać wszystko przecierem pomidorowym, doprawić i smażyć jeszcze kilka minut. Ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkować na owalny kształt. Najlepiej bardzo cieniutko. Na środek nałożyć porcję farszu, zlepić boki i nadać charakterystyczny kształt łódki. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, najlepiej z termoobiegiem przez około 12-15 minut.