Pizza pomodoro
Składniki:
3 szklanki przesianej mąki pszennej na pizzę typ ,,00'',
1 łyżeczka soli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki kurkumy,
ok. 1 szklanki letniej wody,
20 g świeżych drożdży,
1 łyżka cukru trzcinowego,
3 łyżki sojowej alternatywy mleka lub wody.
Składniki na sos pomidorowy:
500 ml pulpy pomidorowej,
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
chili,
świeże lub suszone zioła: tymianek, oregano, bazylia.
Składniki pizzy:
różne gatunki pokrojonych pomidorów,
wegańska alternatywa sera, (używam Greenvie)
kapary najlepiej w oleju,
marynowany pieprz,
świeży rozmaryn,
krążki cebuli.
Przygotowanie:
Drożdże, cukier, ciepłą alternatywę mleka i 1 łyżeczkę mąki łączymy ze sobą na rozczyn i odstawiamy na około 15 minut.
Przesianą mąkę, sól, kurkumę mieszamy i następnie dodajemy gotowy rozczyn, oliwę i letnią wodę.
Wyrabiamy ciasto na gładkie i miękkie. Jeżeli istnieje taka potrzeba to podczas wyrabiania lepiej zwilżyć dłonie oliwą niż podsypywać mąką.
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdy kawałek najlepiej rozwałkować na rozłożonym kawałku papieru do pieczenia tak, by można łatwo ją później umieścić na blaszce w piekarniku, a ciasto było cienkie.
Na rozwałkowanym kawałku ciasta umieszczamy sos pomidorowy, następnie startą na grubych oczkach alternatywę sera, pokrojone pomidory i rozmaryn lub inne ulubione zioła. Zostawiamy po 2-3 cm suchego ciasta na brzegach, które podwijamy do góry i posypujemy alternatywą sera około 10 minut przed końcem pieczenia.
Pizze pieczemy w rozgrzanym do 260 stopni piekarniku przez około 15 minut. Na końcu posypujemy całość kaparami i pieprzem marynowanym.