KIMCHI
Nasz przepis na KIMCHI - uwielbiamy ostre i wyraziste smaki :)
Składniki:
Warzywa:
1,5 kg kapusty pekińskiej - pokrojonej na 4 części, a następnie na grube plastry o szerokości 3-4 cm.
Do 4 litrów wody dodajemy 6 łyżek soli, mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną kapustę pekińską, dociskamy i zostawiamy na 1 godzinę.
1 marchewka - pokrojona w paski,
pęczek grubego szczypiorku - pokrojony na kawałki o długości 1 cm,
5-8 cm imbiru, drobno posiekany,
2 główki czosnku, drobno posiekane,
2 zielone papryczki chili drobno posiekane.
Kleik ryżowy:
300 ml wody,
2 łyżki cukru,
3 łyżki mąki ryżowej,
50 ml zimnej wody mieszamy z mąką ryżową. W 250 ml wody gotujemy cukier, a następnie dodajemy wymieszaną mąkę ryżową, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji kleiku (gotujemy 1-2 minuty na wolnym ogniu, aby się nie przypaliło). Odstawiamy do ostudzenia.
Przyprawy:
1 łyżka kruszonego chilli,
1 łyżka mielonego chilli,
2 łyżki słodkiej papryki,
40 ml sosu sojowego,
1/2 łyżki soli.
Schłodzony kleik ryżowy mieszamy z przyprawami, imbirem, czosnkiem i posiekaną zieloną papryczką.
Kapustę pekińską odcedzamy z wody.
W dużym pojemniku łączymy kapustę pekińską, kleik ryżowy z przyprawami, marchewkę i szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy rękami (najlepiej w rękawicach, bo będzie piekło:) Przekładamy do szklanego lub glinianego pojemnika i zostawiamy do kiszenia. Proces ten potrwa od 3 do 5 dni w temperaturze pokojowej. Smacznego!