Gnocchi w sosie muszkatołowym
Składniki: (porcja na 2 osoby)
gnocchi (opakowanie),
400-500 g ziemniaków,
1 średniej wielkości batat,
2-3 ząbki czosnku,
50 ml białego wina,
natka zielonej pietruszki,
pomidorki koktajlowe,
2-3 łyżki cebuli prażonej.
Opcjonalnie: 1 łyżeczka wegańskiej alternatywy śmietanki.
Przyprawy: liść laurowy ( 3-4 szt.), ziele angielskie (4-5 szt.) , gałka muszkatołowa 1 łyżeczka, sól, chili, czerwona papryka wędzona (1/2 łyżeczki),
Przygotowanie:
1. Ziemniaki, jednego batata i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Kiedy duża część wody odparuje na koniec podlewamy jeszcze białym winem. Zostawiamy niewielką ilość wody na samym dnie ( jeżeli jest więcej a ziemniaki mamy już miękkie to musimy zbędną ilość zredukować). Wyciągamy listki laurowe i ziele angielskie. Miksujemy ręcznym blenderem dodając przyprawy według uznania. Na koniec możemy dodać łyżeczkę wegańskiej alternatywy śmietanki.
2. Gotujemy gnocchi.
3. Zalewamy gnocchi sosem, posypujemy pomidorkami i zapiekamy od góry w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut.
4. Całość posypujemy prażoną cebulą i pietruszką.