Saatka z pieczarkami i zieloną soczewicą
Składniki:
250 g pieczarek,
1 duża cebula czosnkowa,
1 szklanka zielonej soczewicy,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka zielonego groszku,
5-6 sztuk ogórków kiszonych,
pęk zielonej natki pietruszki,
oliwa z oliwek,
Przyprawy:
Sól, pieprz grubo mielony.
Składniki na majonez:
1 szklanka alternatywy mleka sojowego bez cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki musztardy, 1/2 łyżeczki czarnej soli himalajskiej, 1/4 łyżeczki kurkumy, biały pieprz, ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze plasterki. Podsmażamy z odrobiną soli lub sosu sojowego na oliwie z oliwek.
Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę.
Do naczynia wrzucamy przesmażone pieczarki, ostudzoną soczewicę, dodajemy groszek, kukurydzę, ogórki, posiekaną cebulę i zieloną pietruszkę.
Wszystko mieszamy i doprawiamy grubo mielonym pieprzem oraz majonezem.