Wegańskie galette z wiśniami

Cecha: 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej typ 550,
1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
ok. 3 łyżek oleju kokosowego  w temperaturze pokojowej lub wegańskiej margaryny,
1 płaska łyżeczka soli,
40 g cukru lub 50 g erytrytolu zmielonego na cukier puder,
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
cukier puder lub inny słodzik do posypania,
zimna woda,
opcjonalnie 2 łyżki wegańskiej alternatywy jogurtu (opcjonalnie).
 
*Owoce: wiśnie.
Mąkę pszenną razową można zastąpić również mieszanką zmielonych płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych.

 

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej kokosowy, jogurt i ewentualnie wodę dodajemy na koniec, zagniatając ciasto. 
Kiedy będzie gotowe, należy je rozwałkować w kształcie  koła i najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia lub stolnicy, w przypadku użycia naczynia do pieczenia.

Owoce układamy na środku, zostawiając puste brzegi ok. 3- 4 cm, które na koniec zawijamy do góry. 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Osobiście lubię wykonywać tartę z mąk razowych. Używam minimalnej ilości cukru, zawsze można dosłodzić cukrem pudrem. 

Dla tych, którzy lubią mocno zarumienione ciasto, polecam przykryć pod koniec pieczenia owoce papierem, aby się nie przypiekły.

Wegańskie zakupy na