Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
6-7 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
500 ml sosu pomidorowego,
100 g granulatu sojowego najlepiej Provita,
1 duża cebula,
3-4 ząbki czosnku,
olej do smażenia,
100 g świeżego szpinaku,
przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, sól, chili, pieprz, czosnek mielony.
Składniki na sos beszamel:
250 ml roślinnego mleka sojowego,
1/3 łyżeczki kurkumy,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta soli,
25 g wegańskiej margaryny,
1 łyżka mąki pszennej,
3-4 łyżki startego wegańskiego sera.
Przygotowanie:
Odlewamy około 50 ml mleka sojowego i mieszamy z mąką, solą i gałką muszkatołową. Pozostałą część mleka gotujemy z margaryną. Kiedy całość zaczyna się gotować powoli wlewamy część wymieszaną z mąką. Na koniec do całości dodajemy ser wegański i energicznie mieszamy.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zarumieni wrzucamy granulat sojowy i przez kilka minut cały czas mieszając, aby się nie przypalił podsmażamy. Całość zalewamy sosem pomidorowym i doprawiamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: sos pomidorowy z granulatem, ziemniaki (które delikatnie posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem mielonym), świeży szpinak i na końcu sos beszamel.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 50 minut.