Grzybki w sosie z ziemniakami
Cecha:
Zebraliśmy w lesie grzybki i trzeba było je jakoś wykorzystać. Danie wyszło pyszne, więc dzielimy się przepisem :)
Porcja na 2 osoby. Czas przygotowania: 60 min
Składniki:
- grzbki różne ok. 200 -250g
- śmietanka kokosowa 100-150 ml
- ziemniaki 500g
- mąka 3-4 łyżki
- sos Tamari ok. 5 łyżek lub więcej w zależności od ilości wody
- przyprawy: majranek, tymianek, pieprz, curry mielone, papryka ostra, ziele anglielskie, listek laurowy
ZIemniaki: Gotujemy w skórkach. Po ugotowaniu rozgniatamy.
Sos z grzybków: Dokładnie myjemy grzybki, te które wymagają obieramy. Wrzucamy do garnka z wodą, tak żeby je zakryła, ok 400 ml. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sos tamari i gotujemy na wolnym ogniu około 50 min. Następnie zabielamy mieszanką 3-4 łyżek mąki ze śmietanką. Można uzupełnić ilość sosu tamari lub dodać sól do smaku.
Danie bardzo fajnie smakuje z prostą sałatką i/lub kiszonymi ogórkami.