Drożdżówki z bakaliami

Cecha: 

Składniki:

ok. 400 g mąki pszennej typ 550,
ok. 20 g świeżych drożdży,
1 cukier waniliowy,
1 płaska łyżka soli,
ok. 20g cukru trzcinowego,
ok. 160 ml alternatywy mleka (sojowe, ryżowe),
40 g oleju ryżowego lub rzepakowego,

1,5 szklanki rozdrobnionych bakalii i orzechów (żurawina, rodzynki, śliwki, morele, wiśnie suszone, orzechy np. nerkowce lub pistacjowe.

Składniki na kruszonkę:

100 -150 g wegańskiej margaryny (np.kokosowej),
1 płaska mała łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
4 łyżeczki cukru trzcinowego,
1 płaska mała łyżeczka sody oczyszczonej,
kilka kropel cytryny,
ok. 1/2 szklanki mąki pszenna.

Przygotowanie:

Na początku robimy rozczyn: drożdże, 2 łyżeczki cukru, podobnie mąki pszennej i ciepłą alternatywę mleka. Użyłam w tym przepisie ryżowego. Odstawiamy na ok. 15 minut. 
Po tym czasie do rozczynu dodajemy cukier, pozostałą ilość napoju roślinnego, olej ryżowy i wszystko dokładnie mieszamy. Do osobnej miseczki przesiewamy dwukrotnie mąkę przez sitko, dodajemy sól i łączymy z pozostałymi składnikami zagniatając ciasto. Jeżeli istnieje taka potrzeba podczas zagniatania można zwilżyć sobie dłonie olejem. 
Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i dodajemy do niego bakalie. Następnie robimy kulki i umieszczamy w wybranych foremkach (użyłam papierowych).  
Na wierzchu posypujemy kruszonkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 10 minut. 
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Wegańskie zakupy na