Drożdżówki z budyniem i porzeczkami

Cecha: 

Składniki na ciasto:

600 g mąki pszennej typ 650,
115 g oleju kokosowego,
25-30 g świeżych drożdży,
100 g cukru,
2 płaskie łyżki śmietanki kokosowej Cocomas,
1 płaska łyżka soli,
230 ml mleka roślinnego,
100 ml mleka roślinnego do zaczynu,

Kruszonka:
50 g oleju kokosowego,
50 g cukru,
100 g mąki białej pszennej,
15 ml soku z cytryny,
szczypta soli,
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
Wszystkie składniki mieszamy, aż do momentu utworzenia się posypki.

Masa budyniowa:
2 szt. budyniu śmietankowego,
ok. 170g śmietanki Cocomas (pozostała część),
2,5 szklanki mleka roślinnego.
Ugotowany budyń powinien być gęsty. Po ostygnięciu miksujemy go dodając pozostałą część śmietanki Cocomas.

Nadzienie: powidła z czarnej porzeczki lub inne, masa budyniowa, mrożone lub świeże owoce, kruszonka.

Przygotowanie:

1. Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozetrzeć z cukrem, trzema łyżkami mąki i ciepłym mlekiem (100 ml ). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dobrze, aby było ciepło w pomieszczeniu.

2. Mąkę przesiać do dużej miski. Pozostałą część mleka i olej kokosowy również podgrzać i połączyć w jednym rondelku. Dodać cukier, sól, 2 łyżki śmietanki kokosowej Cocomas i wymieszać całość.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodać do miski z mąką i wymieszać, wlewając stopniowo ciepłe mleko zmieszane z olejem i cukrem. Zagnieć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie z łatwością odklejać się od ścianek miseczki. Jeżeli będzie się bardzo  kleiło do rąk to unikać podsypywania mąką, natomiast zwilżyć dłonie olejem. Długie wyrabianie ciasta sprawia, że będzie ono sprężyste. Następnie formujemy z niego kulę, przekładamy do czystej miski wysmarowanej również olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

3. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy.

5. Odrywamy kawałki wielkości mandarynki następnie spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minuty, aby urosły. Po tym czasie środek bułek spłaszczamy np. szklanką  i w to miejsce wkładamy powidła, budyń, owoce i posypujemy kruszonką.

7. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut.

Wegańskie zakupy na