Jagodzianki

Cecha: 

Składniki:

600 g mąki pszennej typ 650,
115 g oleju kokosowego,
25-30 g świeżych drożdży,
1 cukier waniliowy,
60-70 g cukru,
3 płaskie łyżki śmietanki kokosowej Cocomas,
1 płaska łyżka soli,
220 ml mleka roślinnego,
100 ml mleka roślinnego do zaczynu,

olej do wyrabiania ciasta.

Kruszonka:
50 g oleju kokosowego,
50 g cukru,
100 g mąki białej pszennej,
15 ml soku z cytryny lub wody, 
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
Wszystkie składniki mieszamy, aż do momentu utworzenia się posypki.

Nadzienie: jagody, powidła z czarnej porzeczki, śliwkowe lub masa budyniowa.

Przygotowanie:

1. Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozetrzeć z cukrem, trzema łyżkami mąki i ciepłym mlekiem (100 ml ). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dobrze, aby było ciepło w pomieszczeniu.

2. Mąkę przesiać do dużej miski. Pozostałą część mleka i olej kokosowy również podgrzać i połączyć w jednym rondelku. Dodać cukier, sól, 3 łyżki śmietanki kokosowej Cocomas i wymieszać całość.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodać do miski z mąką i wymieszać, wlewając stopniowo ciepłe mleko zmieszane z olejem i cukrem. Zagnieć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie z łatwością odklejać się od ścianek miseczki. Jeżeli będzie się bardzo  kleiło do rąk to unikać podsypywania mąką, natomiast zwilżyć dłonie olejem. Długie wyrabianie ciasta sprawia, że będzie ono sprężyste. Następnie formujemy z niego kulę, przekładamy do czystej miski wysmarowanej również olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

3. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy.

5. Odrywamy kawałki wielkości mandarynki i formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy je i nakładamy do środka farsz oraz sklejamy. Układamy je sklejoną częścią na spodzie. 

6. Blachę z bułeczkami odkładamy w ciepłym miejscu na około 30-40 minut, aby urosły. Posypujemy wyrośnięte bułeczki kruszonką.

7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Wegańskie zakupy na