
Wegańskie galette z wiśniami
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ 550,
1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
ok. 3 łyżek oleju kokosowego w temperaturze pokojowej lub wegańskiej margaryny,
1 płaska łyżeczka soli,
40 g cukru lub 50 g erytrytolu zmielonego na cukier puder,
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
cukier puder lub inny słodzik do posypania,
zimna woda,
opcjonalnie 2 łyżki wegańskiej alternatywy jogurtu (opcjonalnie).
*Owoce: wiśnie.
Mąkę pszenną razową można zastąpić również mieszanką zmielonych płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych.
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej kokosowy, jogurt i ewentualnie wodę dodajemy na koniec, zagniatając ciasto.
Kiedy będzie gotowe, należy je rozwałkować w kształcie koła i najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia lub stolnicy, w przypadku użycia naczynia do pieczenia.
Owoce układamy na środku, zostawiając puste brzegi ok. 3- 4 cm, które na koniec zawijamy do góry.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Osobiście lubię wykonywać tartę z mąk razowych. Używam minimalnej ilości cukru, zawsze można dosłodzić cukrem pudrem.
Dla tych, którzy lubią mocno zarumienione ciasto, polecam przykryć pod koniec pieczenia owoce papierem, aby się nie przypiekły.