Kandyzowane skórki cytrusów
Cecha:
Składniki:
5 dużych pomarańczy,
1-2 mandarynki,
1 cytryna,
200 g cukru trzcinowego,
300 ml wyciśniętego soku z pomarańczy,
4 goździki.
Przygotowanie:
Cytrusy dokładnie wyszorować najlepiej szczoteczką i wyparzyć. Dobrze korzystać z ekologicznych.
Wycisnąć sok z cytrusów i przecedzić przez sitko. Odłożyć 300 ml.
Usunąć ze skórek białą część najlepiej ostrym nożem i pokroić w drobną kostkę.
W rondelku wymieszać sok z cukrem trzcinowam i następnie dodać pokrojone w kostkę skórki, 4 szt. goździków i gotować na minimalnym ogniu bez pokrywki około 45 minut.
Na koniec wyciągnąć goździki z kandyzowanych skórek przełożyć do wyparzonego słoika.
* Kandyzowany mix skórek świetnie smakuje jako dodatek do ciast, zimowej rozgrzewającej herbaty lub deserów.