Kandyzowane skórki cytrusów

Składniki:

5 dużych pomarańczy,
1-2 mandarynki,
1 cytryna,
200 g cukru trzcinowego,
300 ml wyciśniętego soku z pomarańczy,
4 goździki.

Przygotowanie: 

Cytrusy dokładnie wyszorować najlepiej szczoteczką i wyparzyć. Dobrze korzystać z ekologicznych.

Wycisnąć sok z cytrusów i przecedzić przez sitko. Odłożyć 300 ml.

Usunąć ze skórek białą część najlepiej ostrym nożem i pokroić w drobną kostkę.

W rondelku wymieszać sok z cukrem trzcinowam i następnie dodać pokrojone w kostkę skórki, 4 szt. goździków i gotować na minimalnym ogniu bez pokrywki około 45 minut.

Na koniec wyciągnąć goździki z kandyzowanych skórek przełożyć do wyparzonego słoika.

* Kandyzowany mix skórek świetnie smakuje jako dodatek do ciast, zimowej rozgrzewającej herbaty lub deserów.

Wegańskie zakupy na