Tagliatelle z borowikami

Składniki:

300 g borowików,
makaron typu Tagliatelle,
2 średnie cebule,
4-5 ząbków czosnku,
oliwa z oliwek,
5-6 łyżek sojowej śmietanki,
natka zielonej pietruszki.

Przyprawy:

papryka, pieprz, sos sojowy, sól.

Przygotowanie:

Kapelusze dokładnie oczyść wilgotną ściereczką. Pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek zgnieć i pokrój na kawałki.

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę. Wrzuć czosnek i smaż, aż cebula się zarumieni.

Dodaj borowiki i duś wszystko na średnim ogniu około 20 minut często mieszając.

W tym czasie ugotuj makaron al dente. 

Uduszone borowiki zalej śmietanką sojową. Dopraw wszystko pieprzem, papryką oraz sosem sojowym lub solą.

Na koniec wrzuć makaron, wymieszaj i całość posyp zieloną pietruszką.

Wegańskie zakupy na