Tagliatelle z borowikami
Cecha:
Składniki:
300 g borowików,
makaron typu Tagliatelle,
2 średnie cebule,
4-5 ząbków czosnku,
oliwa z oliwek,
5-6 łyżek sojowej śmietanki,
natka zielonej pietruszki.
Przyprawy:
papryka, pieprz, sos sojowy, sól.
Przygotowanie:
Kapelusze dokładnie oczyść wilgotną ściereczką. Pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek zgnieć i pokrój na kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę. Wrzuć czosnek i smaż, aż cebula się zarumieni.
Dodaj borowiki i duś wszystko na średnim ogniu około 20 minut często mieszając.
W tym czasie ugotuj makaron al dente.
Uduszone borowiki zalej śmietanką sojową. Dopraw wszystko pieprzem, papryką oraz sosem sojowym lub solą.
Na koniec wrzuć makaron, wymieszaj i całość posyp zieloną pietruszką.