,,Zabójcze’’ spaghetti all'assassin
,,Zabójcze’’ spaghetti all'assassin pojawiło się w Bari w południowych Włoszech, w restauracji "Al Sorso Preferito" w drugiej połowie lat sześćdziesiątych. Danie wymyślił Enzo Francavilla dla klientów, którzy chcieli szybko coś zjeść. Makaron jest delikatny, ale miejscami jednak mocno przypieczony i chrupiący. Słodycz i kwasowość pomidorów w sosie przełamana została pikantnym smakiem peperoncino.
Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto.
Składniki:
250 g makaronu spaghetti (Barilla lub Lubella),
6 łyżek oliwy z oliwek,
4-5 ząbków czosnku,
3-4 szt. pomidorów,
1-2 szklanki pulpy pomidorowej,
Przyprawy: peperoncino, sól, cukier Tylko w przypadku kwaśnych pomidorów), świeże zioła do dekoracji: oregano, bazylia lub rozmaryn.
Przygotowanie:
Na patelnię (wielkość patelni musi być taka, aby makaron swobodnie zmieścił się na niej) wlewamy oliwę z oliwek, zgnieciony czosnek, peperoncino i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Dodajemy sól i podsmażamy kilka minut.
Dodajemy surowy makaron i delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Smażymy go na tyle mocno, aby miał oznaki lekkiego przypalenia. Mieszamy, ale niezbyt często.
Tak podsmażony makaron podlewamy co jakiś czas pulpą pomidorową i doprawiamy jeszcze do smaku. Makaron ma być al dente miejscami chrupiący.