
Aromatyczne plasterki z ziemniaków z ziołami
Składniki:
500 g ziemniaków umytych w skórce,
1-2 cebule,
4-5 ząbków czosnku,
oliwa z oliwek,
ulubione zioła: tymianek, rozmaryn, oregano. Zmieniam ten wybór.
Przyprawy: sól, pieprz, chili, czerwona papryka słodka i ostra, szczypta kurkumy.
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy w skórce i osuszone kroimy w cienkie plasterki.
Wrzucamy stopniowo na rozgrzaną oliwę, mieszając co jakiś czas.
Kiedy ziemniaki się przyrumienią z obu stron, dodajemy zgnieciony czosnek, cebulę i przyprawy.
Mieszamy, aby przyprawy dotarły równomiernie i na koniec dusimy już pod przykryciem, aby ziemniaki zrobiły się miękkie.
Podajemy z wegańską alternatywą jogurtu. Dla mnie najlepszy Sojade:), mizerią, lub sałatką z koprem włoskim:)