Boczniaki z batatami i surówką
Drugie danie w całej okazałości
Czas przygotowania: 20-30 min. Porcja na 2 osoby
Składniki:
- boczniaki 250 g
- bataty 1 szt
- pomidory 2 szt
- cebula 1/2 szt
- śmietanka 3-4 łyżki
- sól
- pieprz
- sos Tamari -> http://vkosz.pl/Z4c
Bataty: gotujemy w osolonej wodzie przez około 10-15 min i odcedzamy, jak normalne ziemniaki.
Boczniaki: myjemy je, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię z olejem. Nastepnie dodajemy sos Tamari ( kilka łyżek ale uważać żeby nie przesolić. Przykrywamy i dusimymy przez około 10 min. Odkrywamy patelnie i kontynuujemy smażenie aż wyprauje cała woda. Boczniaki smakują najlepiej, jak są trochę przypieczone, czyli bardzo suche i bez wody. W między czasie sprawdzamy poziom słoności i regulujemy ją tylko sosem tamari (do boczniaków nie dodajemy soli)
Surówka: Parzymy pomidory gorącą wodą i obieramy je ze skórki. Kroimy w kostę. Dodajemy pokrojoną cebuję, sól, pieprz i śmietankę kokosową. Mogą być również inne śmiatnki. Sprawdźcie jakie są dostępne w naszym skelpie www.vegekoszyk.pl
W naszym sklepie również znajdziesz ekologiczne warzywa na http://www.vegekoszyk.pl/produkty/świeże-warzywa-i-owoce