Boczniaki z batatami i surówką

Czas przygotowania: 20-30 min. Porcja na 2 osoby

Składniki:

250 g boczniaków,
1 batat,
2 pomidory,
cebula,
3-4 łyżki śmietanki,
olej.

Przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, czerwona papryka.
Bataty: gotujemy w osolonej wodzie przez około 10-15 minut i odcedzamy, jak normalne ziemniaki.

Boczniaki: wycieramy ręcznikiem papierowym (nie myjemy), kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię z olejem. Następnie dodajemy sos sojowy ( kilka łyżek, aby nie przesolić)  Dusimy przez około 10 minut. Boczniaki smakują najlepiej, jak są trochę przypieczone, czyli bardzo suche i bez wody. W międzyczasie sprawdzamy poziom słoności i regulujemy ją tylko sosem sojowym.

Surówka: Parzymy pomidory gorącą wodą i obieramy je ze skórki. Kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, sól, pieprz i śmietankę (owsianą, kokosową lub sojową). Używamy marki Sojade.
 

Wegańskie zakupy na