Dal
Dal/Dhal
W kuchni indyjskiej określenie odnoszące się do produktów i potraw strączkowych (grochy, fasole, soczewice)
Składniki:
2 szklanki dokładnie wypłukanej soczewicy czerwonej,
1,5 szklanki wody,
1/2 szklanki pulpy pomidorowej,
2-3 pomidory,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy: 2 łyżeczki kuminu w ziarenkach, 2 łyżeczki kurkumy, 2-3 łyżeczki curry, 1 łyżeczka kozieradki, sól, 1 łyżeczka zgniecionych w moździerzu ziaren kolendry, szczypta asafetydy (opcjonalnie),
400 ml mleczka kokosowego 17%,
olej kokosowy do smażenia,
1/3 świeżej papryczki chili,
plastry świeżego imbiru (wielkość kciuka),
świeża kolendra,
2 łyżeczki soku z limonki (opcjonalnie),
Przygotowanie:
Wypłukaną soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody około 5-10 minut. Dodajemy pulpę pomidorową. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek wraz z przyprawami i pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy soczewica jest już miękka, dodajemy ją do przypraw na patelni, doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i sok z limonki. Całość wykładamy do naczynia trzymającego temperaturę i posypujemy Świeżą kolendrą.
Podajemy z ryżem Basmati lub indyjskim pieczywem np. chapati.