Grzybki w sosie z ziemniakami

Zebraliśmy w lesie grzybki i trzeba było je jakoś wykorzystać. Danie wyszło pyszne, więc dzielimy się przepisem :)

Porcja na 2 osoby. Czas przygotowania: 60 min

Składniki:

  • grzbki różne ok. 200 -250g
  • śmietanka kokosowa 100-150 ml 
  • ziemniaki 500g
  • mąka 3-4 łyżki 
  • sos Tamari ok. 5 łyżek lub więcej w zależności od ilości wody
  • przyprawy: majranek, tymianek, pieprz, curry mielone, papryka ostra, ziele anglielskie, listek laurowy

ZIemniaki: Gotujemy  w skórkach. Po ugotowaniu rozgniatamy.

Sos z grzybków: Dokładnie myjemy grzybki, te które wymagają obieramy. Wrzucamy do garnka z wodą, tak żeby je zakryła, ok 400 ml. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sos tamari i gotujemy na wolnym ogniu z pokrywą około 50 min. Następnie zabielamy mieszanką 3-4 łyżek mąki ze śmietanką. Można uzupełnić ilość sosu tamari lub dodać sól do smaku.

Danie bardzo fajnie smakuje z prostą sałatką i/lub kiszonymi ogórkami.

Wegańskie zakupy na