Kaszotto z bakłażanem i pieczarkami.

Składniki: (porcja na 2 osoby)

300g ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak,
250 g pieczarek,
1 cebula,
4 plastry grillowanego bakłażana,
garść świeżego szpinaku,
pęk zielonej pietruszki,
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz, sos Tamari, alternatywa kokosowa lub sojowa śmietanki.

Przygotowanie:

Kaszę pęczak wypłukać kilka razy i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę i pokrojone w kostkę pieczarki. Kiedy się zarumienią dodajemy grillowanego i również pokrojonego drobno bakłażana. Następnie wrzucamy na patelnię kaszę pęczak. Delikatnie podlewamy wodą, doprawiamy przyprawami do smaku i kilka minut dusimy całość. Na koniec wrzucamy szpinak i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy i dodajemy ok. 2 łyżek śmietanki kokosowej lub innej.

Wegańskie zakupy na