Kolorowa pizza
Składniki:
2 szklanki przesianej mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka kurkumy,
ok. 1 szklanki letniej wody,
25 g świeżych drożdży,
1 łyżka cukru trzcinowego,
3 łyżki sojowej alternatywy mleka lub wody.
Składniki na sos pomidorowy:
500 ml pulpy pomidorowej,
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
chili,
świeże lub suszone zioła: tymianek, oregano, bazylia.
Składniki pizzy:
pomidory,
wegańska alternatywa sera,
kapary najlepiej w oleju,
marynowany pieprz,
krążki cebuli,
papryka w trzech kolorach,
cukinia starta na grubych oczkach,
pieczarki.
Przygotowanie:
Drożdże, cukier, ciepłą alternatywę mleka i 1 łyżeczkę mąki łączymy ze sobą na rozczyn i odstawiamy na około 15 minut.
Przesianą mąkę, sól, kurkumę mieszamy dodajemy następnie gotowy rozczyn, oliwę i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i miękkie. Jeżeli istnieje taka potrzeba to podczas wyrabiania lepiej zwilżyć dłonie oliwą niż podsypywać mąką. Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy. Następnie najlepiej je rozwałkować na rozłożonym kawałku papieru do pieczenia tak, by można łatwo ją później umieścić na blaszce w piekarniku.
Na rozwałkowanym kawałku ciasta umieszczamy sos pomidorowy, następnie startą na grubych oczkach alternatywę sera, pokrojone pomidory i inne składniki pizzy tak, jak na zdjęciu. Pizze pieczemy w rozgrzanym do 230-260 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Na końcu posypujemy całość kaparami i pieprzem marynowanym.