Leczo z dynią

Składniki:

2 papryki czerwone,
1 papryka żółta,
1 papryka zielona,
2 cebule,
150-200 g pieczarek,
3-4 ząbki czosnku,
1/2 średniej dyni hokkaido ( odmiana jadalna bez obierania),
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki sosu Tamari,
przyprawy: chili, papryka słodka, sól, tymianek (najlepiej świeży), szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki - paprykę, dynię ( po usunięciu pestek), cebulę, pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka lub na patelnię z niewielką ilości wody ( około 1-1,5 szklanki). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem lub kaszą.

 

Wegańskie zakupy na