
Makaron z bakłażanem
Czas przygotowania: 15 min. Porcja na 3-4 osoby.
Składniki:
- makaron 300g -> http://vkosz.pl/Z4Y
- bakłażan 2 szt - średniej wielkości
- sos sojowy Tamari - ok. 50 ml lub do smaku -> http://vkosz.pl/Z4c
- olej 3-4 łyżki
- przyprawa curry 1 łyżka
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Na podgrzany olej dodajemy przyprawę curry i delikatnie podmażamy (5-10 sekund lub dłużej w zależności, jak gorący jest olej). Dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan (kostki około 1-1,5 cm), sos Tamari i trochę wody (ok. 1/3 szklanki), a następnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy przez około 10-15 minut i w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Bakłażan powinien być miękki, a woda odparowana. Na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. W razie potrzeby, dodajemy sos sojowy Tamari, żeby uzyskąć włąściwy poziom soli. :)
Do tak przygotowanego makaronu z bakłażanem bardzo dobrze pasuje mizeria z ogórków, z koperkiem, solą, pieprzem i śmietanką kokosową.