Marchewkowe kopytka z pieczarkami

Składniki:

1 kg ziemniaków (przed obraniem),
2-3 średnie marchewki,
mąka pszenna,
2-3 łyżki mąki kokosowej,
sól.

Składniki na słodko-ostre pieczarki:

300g pieczarek,
1 średnia cebula,
100g kokosowej alternatywy śmietanki (użyłam Cocomas),
100 - 120g wegańskiej alternatywy sera feta (użyłam Violife),
przyprawy: chili, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, listek laurowy,
natka pietruszki do posypania.
1/2 kostki wędzonego tofu na skwarki,
olej do smażenia,

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki oraz marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Marchewkę blendujemy i dodajemy puree do ziemniaków. Mieszamy i odstawiamy do zupełnego przestudzenia.
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy będzie zarumieniona dodajemy pokrojone w dowolny sposób pieczarki i dusimy z dodatkiem przypraw. Na koniec dodajemy alternatywę sera feta i kokosową alternatywę śmietanki. Całość delikatnie mieszamy na wolnym ogniu. Jeżeli istnieje taka potrzeba dosalamy sosem sojowym lub dodajemy odrobinę wody tak, by alternatywa fety łatwiej się rozpuściła. Doprawiamy do smaku.
Ostudzoną masę na kopytka ugniatamy płasko w naczyniu, dzielimy na cztery równe części i wyciągamy jedną z nich. W puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną i kokosową. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy kopytka podsypując w razie potrzeby mąką. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu ich wypłynięcia. Podajemy z sosem pieczarkowym, zieloną pietruszką i skwarkami z wędzonego tofu. Danie słodko-pikantne.

Wegańskie zakupy na