
Obłędny falafel z batatami wspomnieniem Rumunii
Składniki:
250 g ciecierzycy,
1-2 sztuki cebuli (1 duża lub 2 małe),
2 ząbki czosnku,
1 batat,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
sól, pieprz, chili,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczoną na całą noc w zimnej wodzie odcedzamy i płuczemy kilka razy. Następnie mielimy ją w maszynce do mielenia. (Ważne, by użyć maszynki, a nie blendera!).
Następnie bardzo drobno siekamy jedną dużą cebulę, lub dwie małe i dodajemy do zmielonej ciecierzycy.
Na tarce (drobne oczka) ucieramy umytego i obranego batata. Dodajemy go do reszty składników łącznie z wyciśniętym czosnkiem, 1/2 łyżeczki sody.
Na koniec dodajemy sól, pieprz grubo zmielony i chili.
Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
* Pobyt w Rumunii był inspiracją do powstania tego przepisu. W jednej z wegańskich restauracji podawali bardzo podobne falafele:)