Obłędny falafel z batatami wspomnieniem Rumunii

Składniki:

250 g ciecierzycy
1-2 sztuki cebuli (1 duża lub 2 małe),
2 ząbki czosnku,
1 batat,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
sól, pieprzchili,
olej do smażenia. 

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczoną na całą noc w zimnej wodzie odcedzamy i płuczemy kilka razy. Następnie mielimy ją w maszynce do mielenia. (Ważne, by użyć maszynki, a nie blendera!).

Następnie bardzo drobno siekamy jedną dużą cebulę, lub dwie małe i dodajemy do zmielonej ciecierzycy.

Na tarce (drobne oczka) ucieramy umytego i obranego batata. Dodajemy go do reszty składników łącznie z wyciśniętym czosnkiem, 1/2 łyżeczki sody.

Na koniec dodajemy sól, pieprz grubo zmielony i chili.

Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. 

*  Pobyt w Rumunii był inspiracją do powstania tego przepisu. W jednej z wegańskich restauracji podawali bardzo podobne falafele:)

 

 

Wegańskie zakupy na