Pasztet z zielonej soczewicy

Składniki:

500 g zielonej soczewicy,
2 średnie marchewki,
1 korzenna pietruszka,
ćwiartka selera korzennego,
150-200 g pieczarek,
3 duże cebule,
sól,
pieprz,
4 listki laurowe,
1/2 łyżeczki chili,
2 łyżki sosu tamari,
2 płaskie łyżki słodkiej czerwonej papryki,
1 łyżeczka wędzonej papryki,

 

Przygotowanie:

Gotujemy ok. 1 litr wody, wrzucamy listki laurowe, sól, soczewice, marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy około 15-20 minut tak, aby soczewica  się nie rozgotowała.
Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu soczewicy z warzywami i odsączeniu z wody, wyciągamy listki laurowe i łączymy z podsmażonymi pieczarkami. Dodajemy przyprawy do smaku. Wszystko razem blendujemy, wykładamy do formy i pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.

Wegańskie zakupy na