
Pieczony bakłażan z warzywami, czyli bałkańskie smaki:)
Porcja dla 2 osób
Składniki:
2 średniej wielkości lub małe bakłażany,
3-5 pomidory,
1 szklanka pulpy pomidorowej,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 cukinii,
2 cebule,
4-5 ząbków czosnku,
oliwa z oliwek,
1 szklanka granulatu sojowego.
Przyprawy: sól, pieprz, chili, kolendra. Często używam dobrej mieszanki ziół z chili.
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, wycieramy i nacinamy wzdłuż. Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej około 20-25 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz:
Na patelni na oliwie z oliwek dusimy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek.
Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pulpę. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Na koniec wrzucamy cukinię i paprykę wcześniej pokrojone w drobną kostkę. Dusimy kilka minut i ewentualnie ponownie doprawiamy.
Nie lubię rozgotowanych warzyw, więc nie duszę farszu zbyt długo.
Na osobnej patelni na oliwie z oliwek przyrumieniam granulat sojowy z odrobiną sosu sojowego. Można również wcześniej dodać jedną cebulkę pokrojoną w kostkę. Należy robić to ostrożnie, aby granulat się nie przypalił.
Bakłażany wyciągam, umieszczam w naczyniu do zapiekania i delikatnie otwieram w miejscu przecięcia (można osolić, ale ja tego nie robię).
Na spód wrzucam granulat i potem farsz warzywny. Jeśli farszu jest więcej przekładam do naczynia, w którym można zapiec razem z bakłażanami.
Tak przygotowane bakłażany pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. Czas zależy od wielkości bakłażanów.