Pieczony bakłażan z warzywami, czyli bałkańskie smaki:)

Porcja dla 2 osób

Składniki: 

2 średniej wielkości lub małe bakłażany,
3-5 pomidory,
1 szklanka pulpy pomidorowej,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 cukinii,
2 cebule,
4-5 ząbków czosnku,
oliwa z oliwek,
1 szklanka granulatu sojowego.

Przyprawy: sól, pieprz, chili, kolendra. Często używam dobrej mieszanki ziół z chili.

 

Przygotowanie: 

 

Bakłażany myjemy, wycieramy i nacinamy wzdłuż. Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej około 20-25 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz:

Na patelni na oliwie z oliwek dusimy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. 

Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i pulpę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. 

Na koniec wrzucamy cukinię i paprykę wcześniej pokrojone w drobną kostkę. Dusimy kilka minut i ewentualnie ponownie doprawiamy.

Nie lubię rozgotowanych warzyw, więc nie duszę farszu zbyt długo.

Na osobnej patelni na oliwie z oliwek przyrumieniam granulat sojowy z odrobiną sosu sojowego. Można również wcześniej dodać jedną cebulkę pokrojoną w kostkę. Należy robić to ostrożnie, aby granulat się nie przypalił.

Bakłażany wyciągam, umieszczam w naczyniu do zapiekania i delikatnie otwieram w miejscu przecięcia (można osolić, ale ja tego nie robię).

Na spód wrzucam granulat i potem farsz warzywny. Jeśli farszu jest więcej przekładam do naczynia, w którym można zapiec razem z bakłażanami.

Tak przygotowane bakłażany pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. Czas zależy od wielkości bakłażanów.

Wegańskie zakupy na