Pierogi z pieczarkami i lekko kwaskową kapustą.

Składniki na cisto:

2,5 szklanki mąki,
ok. 1/2 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli,
50 ml oliwy z oliwek,
1 łyżka dowolnego oleju.

Składniki na farsz:

400-500 g pieczarek,
400 g kiszonej kapusty,
2-4 łyżki dowolnego oleju,
1 cebula,
przyprawy: pieprz grubo mielony, sos Tamari (2-3 łyżki), chili, 1/2 łyżeczki curry, sól, koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka), 2 listki laurowe, które później usuwamy, ziele angielskie (3 szt.).

Przygotowanie:

Łączymy mąkę z solą, olejem i wodą. Zagniatamy ciasto na pierogi. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, podobnie cebulę i podsmażamy na patelni. W tym czasie dokładnie płuczemy kiszoną kapustę kilka razy, a następnie kroimy ją na drobne kawałki. Kiedy woda z pieczarek odparuje wrzucamy kiszoną kapustę i doprawiamy. Dusimy wszystko jeszcze przez kilka minut. 

Wegańskie zakupy na