
Pierogi z suszonymi pomidorami
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
około 200 ml gorącej wody,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka oliwy.
Pozostałe składniki:
50 ml śmietanki wegańskiej: sojowej, kokosowej,
2 kostki tofu naturalnego ( jedna kostka może być z dodatkiem ziół, jeżeli nie można dodać suszone zioła),
słoiczek suszonych pomidorów,
pęk zielonej pietruszki,
1 łyżeczka kurkumy,
przyprawy: zioła ( bazylia, oregano, rozmaryn), grubo mielony pieprz, sól, itp.
Przygotowanie:
Łączymy mąkę z solą, olejem i wodą. Zagniatamy ciasto na pierogi.
Blendujemy 2 kostki tofu razem z kilkoma suszonymi pomidorami. Resztę pomidorków drobno kroimy i również dodajemy do farszu, ale już nie blendujemy. Doprawiamy farsz ziołami i przyprawami do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Odkładamy 2 łyżki farszu, dodajemy śmietankę kokosową i odrobinę wody tak, aby powstała konsystencja sosu. Ciasto nadziewamy farszem.
Gotowe pierogi gotujemy w wodzie, do której wsypujemy 1 łyżeczkę kurkumy, dzięki temu pierogi mają piękny złoty kolor. Na koniec polewamy sosem i posypujemy dużą ilością zielonej pietruszki. Pycha.