Pierogi z suszonymi pomidorami

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej,
ok. 1/2 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli,
50 ml oliwy z oliwek,
50 ml śmietanki kokosowej,
2 kostki tofu naturalnego ( jedna kostka może być z dodatkiem ziół),
słoiczek suszonych pomidorów,
pęk zielonej pietruszki,
1 łyżeczka kurkumy,
przyprawy: zioła ( bazylia, oregano, rozmaryn), grubo mielony pieprz, sól, itp.

 

Przygotowanie:

Łączymy mąkę z solą, olejem i wodą. Zagniatamy ciasto na pierogi. Mielimy w maszynce 2 kostki tofu na razem z kilkoma suszonymi pomidorami. Resztę pomidorków drobno kroimy i również dodajemy do farszu razem z ziołami i przyprawami według uznania. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki farszu, dodajemy śmietankę kokosową i odrobinę wody, tak by powstała konsystencja sosu. Ciasto nadziewamy farszem i gotujemy pierogi w wodzie do której wsypujemy 1 łyżeczkę kurkumy, dzięki temu pierogi mają piękny kolor. Gotowe pierogi polewamy sosem i posypujemy dużą ilością zielonej pietruszki. Pycha.

Wegańskie zakupy na