Seki sojowe
Cecha:
Składniki:
sojowe steki (2-3 sztuki),
olej do smażenia,
przyprawy: sól, pieprz,
panierka: 1 łyżka płatków drożdżowych, 2 łyżki bułki tartej, 3-5 łyżek zgniecionych płatków kukurydzianych,
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
woda.
Przygotowanie:
Steki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu moczymy w zmielonym i połączonym z letnią wodą siemieniu lnianym a następnie panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Składniki na puree z młodego buraka:
4-6 młodych buraczków,
2-3 łyżki kokosowej alternatywy śmietanki,
przyprawy: sól, chili, cynamon,
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i pieczemy w piekarniku. Po upieczeniu zdejmujemy skórki, kroimy w kostkę i blendujemy. Na koniec doprawiamy do smaku.